Vaccineren en vaccicheck

It is not the germs we need worry about. It is our inner terrain

~ Louis Pasteur

Vaccineren is een prachtige medische ontdekking die al heel veel levens heeft gered. Zowel van mensen als van dieren.
Het doel van een vaccin is om het lichaam aan te zetten tot het maken van antistoffen zodat, als het dier in aanraking komt met een ziekteverwekker, het lichaam direct een gepaste afweer bij de hand heeft. Dit voorkomt dan dat er ziekte optreedt.
Ook bij onze huisdieren worden vaccins op deze manier ingezet.
Het is niet precies bekend hoelang vaccins nu eigenlijk werken en wat ze nog meer in het lichaam doen behalve het immuunsysteem aanzetten tot het vormen van antilichamen.
In de praktijk zien we regelmatig dat er bepaalde bijwerkingen optreden en dat de chemische stoffen die in een vaccin zitten het dier meer dan normaal belasten. Het ene dier kan hier beter mee overweg dan het andere natuurlijk.
Om het dier daarom zo min mogelijk te hoeven enten maken we tegenwoordig graag en vaak gebruik van de VacciCheck. Een methode waarbij een klein beetje bloed wordt afgenomen en er binnen een half uur een uitslag is.
Een dergelijke test laat zien of een dier nog voldoende antistoffen heeft . Als dat zo is, zal een vaccinatie niet aanslaan en dus meer nadeel kunnen geven dan voordeel.
Ook bij puppy’s die van hun moeder in het nest antistoffen met de melk meekrijgen, kan de vaccicheck uitsluitsel geven over het moment van vaccineren. Als er nog dergelijke antistoffen aanwezig zijn, is het dier dus beschermd en zal een vaccinatie niet aanslaan.
Zo komt het wel eens voor dat pups pas op 14 weken geënt hoeven te worden en dat met éénmaal enten kan worden volstaan.