Osteopathie

Leven is bewegen. Daar waar de beweging verstoord is, begint ziekte 

~ A.T. Still

De osteopathie gaat er vanuit dat alle onderdelen van het lichaam met elkaar in verbinding staan en deze in gezonde toestand beweeglijk zijn.
We hebben het dan niet alleen over de zichtbaar bewegende delen als botten, gewrichten en spieren maar bijvoorbeeld ook over organen, het bloed, de lymfe en alle bindweefselstructuren.
Vooral deze laatste groep maakt een zeer groot deel uit van het lichaam. Het bevindt zich om en tussen de cellen maar is bijvoorbeeld ook onderdeel van het buikvlies en zit als beschermlaag om de spieren en organen.
Alle delen van het lichaam staan met elkaar in contact waardoor letterlijk het puntje van de staart met het puntje van de neus verbonden is. Zodoende spreken we dan ook van een holistische geneeswijze waarbij het lichaam als een totale eenheid wordt gezien. Als er een verstoring ofwel blokkade optreedt in de beweeglijkheid van een der onderdelen van deze eenheid kan dat dus gevolgen hebben voor structuren die elders en zelfs ver weg gelegen zijn.
Zo kan een blokkade in de rug zorgen voor obstipatie of een operatie aan de eierstokken voor problemen in de nek. Maar ook stress, ziektes of belastende omgevingsfactoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van klachten.
Het oplossen van een blokkade geeft de beweeglijkheid terug aan het lichaam waardoor het dier zich kan herstellen. Ook hier wordt weer uitgegaan van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Het heeft wat hulp nodig om het uiteindelijk zelf op te lossen. Bovenstaande laat zien dat er veel indicaties zijn om osteopathie in te zetten.
Ik heb mijn opleiding tot osteopaat voor dieren gevolgd en afgerond bij ICREO (https://www.icreo.com/). Mijn eindscriptie had als titel: ‘Osteopathisch kijken naar de sterilisatie van de teef’.
Een aantal verzekeraars vergoedt mijn consulten als u aanvullend verzekerd bent. Voor een uitgebreider verhaal over osteopathie verwijs ik naar het artikel op http://www.doggo.nl/artikelen/alternatieven/osteopathie-voor-honden/