Acupunctuur
The whole is more than the sum of its parts
~ Aristoteles
Het klinkt voor veel mensen toch wel bijzonder; acupunctuur bij dieren. En als het dan ook nog blijkt te helpen vinden ze dat heel verbazingwekkend.
Toch is het verschil met de mens niet groot behalve dat het dier op 4 poten staat.
Net als bij de mens worden bepaalde acupunctuurpunten die op de meridianen of energiebanen liggen, aangeprikt. Deze punten worden bewust gekozen om verbindingen in het lichaam te herstellen en om de energie in het lijf weer vrij te laten stromen. Vaak hoor ik bij de controle als eerste van de eigenaar terug dat het dier weer lekkerder in zijn of haar vel zit. De klacht is nog niet verdwenen, maar het dier heeft meer energie, is vrolijker . Dat is al een heel mooi begin op weg naar herstel.
Ook de acupunctuur kan bij verschillende problematieken worden ingezet. Ik zie veel honden en katten met rugproblemen, huidklachten, incontinentie maar ook met angst en onrust.
Niet alle dieren zijn er van gediend dat ik naaldjes in hun lijf steek, ook al zijn de naaldjes nóg zo dun. Toch is het bij de meeste dieren vrij eenvoudig om deze therapie toe te passen. Je ziet vaak dat dieren juist extra ontspannen tijdens de behandeling door het vrijkomen van lichaamseigen pijnstillers ofwel endorfines.
Ik herhaal de acupunctuurbehandeling totdat er geen verbetering meer wordt waargenomen en ga dan de behandeltussentijd verlengen. Soms zie ik dan dieren bijvoorbeeld nog maar 1 of 2x per jaar.
Mijn opleiding heb ik gevolgd bij de International Veterinary Acupuncture Society.